Söndag 12/9 kl 11.40

EN TRUBADUR!

I Sverige är detta fortfarande en sångare med gitarr, ibland med andra instrument, som framför sina egna och förfädernas sånger vid elden, på fest och vid alla möjliga tillfällen. Förr i tiden gick han också från gård till gård, och där hans spel behagade, fick han ett mål mat och en plats att sova på för natten.I motsats till flera andra länder har Sverige bevarat en  tradition av intim och lyrisk karaktär som bygger på den omedelbara personliga erfarenheten hos de poet-sångare och sjungande poeter som trubadurerna är, och som förvisso inte alltid bara vill underhålla. I Kristofferkyrkan kommer jag att presentera några av dessa låtskrivare: Dan Andersson och Nils Ferlin, till exempel, men också Evert Taube och vår tids barder som Ted Gärdestad, Ola Magnell och Björn Afzelius – blandat med några stämningsfulla folkvisor. För mig har Sverige varit ett hem under lång tid. Under de åren jag fick bo där kom jag i kontakt med detta underbara sångmaterial och utifrån min sysselsättning med det kommer jag att presentera dikterna och ge karakteristiska insikter om trubadurernas levnadsförhållanden.              

David Plum

%d bloggare gillar detta: