”In medium ire” – PALMSÖNDAG


Kristus, Alexej von Jawlensky, 1920

”Jag visste att jag måste måla inte vad jag såg utan enbart det som fanns i mig, i min själ. I mitt hjärta kände jag som om det fanns ett organ som jag var tvungen att göra hörbart. Och det fanns en nyckel som låste upp det här organet och lät det klinga. Målningarna är därför sånger utan ord. ” (A Jawlensky)

”In medium ire” kommer från latin och kan översättas med ”att gå till mitten”. Vägen genom stilla veckan – från palmsöndag till påsk –  handlar just om detta, att treva sig fram mot tillvarons centrum, livets odödliga hjärta. 

Ordet meditation har sina rötter i uttrycket ”in medium ire”. Meditationer kallade också konstnären Alexej von Jawlensky (1865 – 1941) de hundratals Kristusansikten han målade i slutet av sitt liv. Tillsammans med hans ord kan några av de här målningarna få inspirera årets vandring genom stilla veckan –  mot tillvarons mitt. Vandringen inleds i dag med intåget i Jerusalem, där Kristus stillsamt ridande på en åsna vägvisande banar sin väg genom människosamlingens mitt.

%d bloggare gillar detta: