STOLTA PROFETER

1158271694I fjällvärlden kan man uppleva hur de snöklädda bergstopparna börjar glänsa långt innan solen har gått upp. Som stolta profeter förkunnar de om den nya dagen som skall komma, vittnar om det ljus som är på väg och snart skall kunnas upplevas av alla.

Så är varje advents-söndag på vägen fram till jul som en sådan fjälltopp, en profet som visar på den annalkande övervinnelsen av mörkret, visar på ljusets födelsestund – som nu kommer närmare och närmare.

I vårt anande hjärta är vi redan berörda av detta ljus. Men vår hjärna förstår inte alltid det som försiggår i hjärtat. Som ett dystert berglandskap, där skuggan dominerar över ljuset förhindrar den hjärtats budskap att nå vårt medvetande.

Hjärnan vill inte veta av någon profet, därför förhåller vi oss oftast tvivlande till allt som har med förkunnelse och aning att göra. Konsekvensen blir då att vi oförberedda överraskas av framtiden och tolkar den fel. Att låta våra aningar nå även tankens värld och inte enbart glänsa i hjärtat och gemytet är den moderna människans utmaning.

För där hjärtats glöd och visshet får lysa upp hjärnans mörker kan vi ansluta oss till profeterna och stämma in i deras förkunnelse om julens annalkande kärleksljus : ”Se, Herren är nära!”

%d bloggare gillar detta: